Γ.Σρέντερ: “Άτολμη η Μέρκελ, δεν κυβερνά κάποιος μ’ αυτόν τον τρόπο”

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επέκρινε την διάδοχό του Άγγελα Μέρκελ κρίνοντας ότι είναι υπερβολικά προσεκτική και δεν επιδεικνύει πολιτική ηγεσία.

Ο Σρέντερ, καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) από το 1998 ώσπου ηττήθηκε από την Μέρκελ το 2005, είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Der Spiegel ότι η επικεφαλής των συντηρητικών δεν έχει καταφέρει να ετοιμάσει τον ή την διάδοχό της.

«Για να κυβερνήσεις ορισμένες φορές πρέπει να έχεις το θάρρος να αναλαμβάνεις κινδύνους», είπε ο 69χρονος Σρέντερ. «Εάν κυβερνάς με βάση τη φράση “περίμενε να δεις πού θα πάει η πλειοψηφία”, αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Το να ακολουθείς την άποψη των περισσοτέρων δεν είναι πολιτική ηγεσία».

Οι δηλώσεις του απηχούν τις επικρίσεις εναντίον της Μέρκελ τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους. Μολαταύτα, η Μέρκελ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κέρδισε τις εκλογές και μια τρίτη θητεία πέρυσι—είναι μόλις η τρίτη πολιτική προσωπικότητα στην μεταπολεμική Γερμανία που το πέτυχε.

Η κριτική του Σρέντερ, ο οποίος μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο Klare Worte (Καθαρές Κουβέντες) έρχεται σε μια ασυνήθιστη στιγμή, καθώς το κόμμα του μόλις συμμάχησε με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ. Ένα χρόνο πριν, ο Σρέντερ εξήρε την «ηγεσία» και την «αυτοσυγκράτηση» που επεδείκνυε η καγκελάριος στην Ευρώπη, επισημαίνοντας πάντως την ατολμία της στις μεταρρυθμίσεις.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s