Ο Κορκίδης προτείνει… επανάσταση των μικρομεσαίων στις ευρωεκλογές, με κοινό ψηφοδέλτιο!

Vassilis-Korkidis

Μια μικρή… επανάσταση των ανθρώπων της αγοράς, κυρίως εκείνων που διατηρούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δοκιμάζονται στην εποχή της κρίσης, προτείνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Με ανοιχτή επιστολή του, ο Βασίλης Κορκίδης προτρέπει τα κόμματα, ενόψει των ευρωεκλογών, να συμπεριλάβουν σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανθρώπους της αγοράς.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ καλεί τους μικρομεσαίους να συγκροτήσουν κοινό ψηφοδέλτιο, και να διεκδικήσουν την εκλογή εκπροσώπου τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως κομμάτων.

Ακολουθεί το κείμενο της ανοιχτής επιστολής του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ
Πειραιάς 23/1/2014

“Το εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελλήνων μικρομεσαίων στις Ευρωεκλογές”

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι ερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία του πολιτικού και οικονομικού εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ευρώπη ευρισκομένη στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης προσπαθεί να δώσει τις προσήκουσες απαντήσεις έχοντας πάντοτε να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα και τη συνοχή της.

Η πατρίδα μας ήταν και εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο της κρισιακής συνθήκης δίνοντας σκληρή μάχη και κάνοντας τεράστιες θυσίες για να υπερβεί μια κατάσταση που απειλεί την ίδια την ύπαρξή της. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς είμαστε τις περισσότερες των περιπτώσεων στην πρώτη γραμμή των εν λόγω προσπαθειών έχοντας πληρώσει ένα βαρύ και δυσανάλογο τίμημα λόγω της ύφεσης που εξακολουθεί να επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Οι Ευρωεκλογές σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, όπου ο καθένας μπορεί να ψηφιστεί ως υποψήφιος στα δεκάδες ψηφοδέλτια κομμάτων και κινημάτων, δεν δίνουν αυτή τη δυνατότητα και οι υποψήφιοι εκλέγονται με λίστα προτίμησης, που ουσιαστικά είναι μια αυστηρή επιλογή του κάθε πολιτικού κόμματος. Επειδή όμως δεν συνηθίζεται στις επιλογές να προτιμούνται εκπρόσωποι μικρομεσαίων, πρέπει οι επίσημοι παραγωγικοί φορείς να ζητήσουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα τη συμπερίληψη σε πιθανή εκλόγιμη θέση στο συνδυασμό που θα καταρτίσουν για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, προσώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο, που να ενστερνίζονται την αναγκαιότητα ύπαρξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Σε περίπτωση που ως συνήθως μας αγνοήσουν, προτιμώντας για άλλη μία φορά σε καλύτερη σειρά προτεραιότητας γνωστά ονόματα καταξιωμένων καλλιτεχνών, αθλητών, κ.α., τότε ίσως θα πρέπει οι άνθρωποι της αγοράς, οι άνθρωποι των Επιμελητηρίων, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, τα μέλη των εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων να τολμήσουμε να επιλέξουμε υποψήφιους, που θα στηρίξουμε από κοινού. Με δεδομένο μάλιστα το μέτρο του 4,7% θα μπορέσουμε με μεγάλες πιθανότητες να εκλέξουμε, τουλάχιστον έναν άξιο και ικανό εκπρόσωπο μας.

Πιστεύω ότι μια τέτοια πράξη σε κάθε εκδοχή της θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύσει την εκπροσώπηση των απόψεων και των θέσεων της ελληνικής μεσαίας τάξης και επιχειρηματικότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εμπλουτίσει τις προγραμματικές αιχμές, θα ενσωματώσει με καλύτερο τρόπο την οπτική της ελληνικής αγοράς και θα δείξει, σε συμβολικό επίπεδο, τη βούληση της ελληνικής κοινωνίας για έξοδο από την κρίση.

Προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων, ο κάθε πολιτικός συνδυασμός να έχει σε εκλόγιμη θέση από ένα υποψήφιο μικρομεσαίο της ελληνικής αγοράς, αφού η πιθανότητα περισσοτέρων εκπροσώπων μας είναι πιο εφικτή. Όμως, αυτή τη φορά το εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Ελλήνων μικρομεσαίων στην Ευρώπη πρέπει να έχει νόημα και αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση συνάδελφοι μικρομεσαίοι, “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”!

Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ
23/1/14

Leave a comment