Λίβανος: Πυρπολήθηκε βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία

Η τυφλή ισλαμική βία κατέστρεψε έναν πολύτιμο θησαυρό, που δεν μπορέι να αποκατασταθεί με κανέναν τρόπο. Καταστράφηκε από πυρκαγιά μια βιβλιοθήκη ηλικίας αρκετών δεκαετιών που ανήκει σε ελληνορθόδοξο ιερέα και η οποία στεγάζεται σε σουνιτική περιοχή στην Τρίπολη του Λιβάνου, την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου υπήρξε αυξανόμενη θρησκευτική ένταση, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτή την πόλη στα βόρεια της χώρας.

«Άγνωστοι δράστες πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη Σαέχ στην Τρίπολη, καταστρέφοντας τα δύο τρίτα από τα περίπου 80.000 βιβλία και χειρόγραφα που φυλάσσονταν εκεί», ανέφερε η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ομάδες πολιτικής άμυνας και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να σβήσουν τη φωτιά, αλλά «υπάρχουν φόβοι ότι τα περισσότερα βιβλία έχουν καταστραφεί είτε από τις φλόγες είτε από το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να σβήσει η πυρκαγιά», πρόσθεσε .

Η πυρπόληση της βιβλιοθήκης ήρθε μια ημέρα αφότου «ανακαλύφθηκε ένα φυλλάδιο μέσα σε ένα από τα βιβλία που φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη το οποίο ήταν προσβλητικό για το Ισλάμ και τον προφήτη Μωάμεθ », είπε η ίδια πηγή .

«Μετά από αυτό, ο ιδιοκτήτης της βιβλιοθήκης, ο πατέρας Ιμπραχίμ Σουρούι, συναντήθηκε με τους ηγέτες του Ισλάμ στην Τρίπολη. Κατέστη σαφές ότι ο ιερέας δεν είχε σχέση με το φυλλάδιο και μια διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συμβάν ματαιώθηκε », δήλωσε η πηγή. Όμως «στη συνέχεια, την Παρασκευή το βράδυ, πυρπολήθηκε η βιβλιοθήκη», πρόσθεσε .

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Τρίπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Λιβάνου και θέατρο συχνών εντάσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Συρία καθώς οι Σουνίτες επιτίθενται κατά των μελών της μειονότητας των Αλαουιτών, από όπου προέρχεται και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ- Άσαντ.

defencenet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s