Αυξάνονται τα κυβερνητικά αιτήματα παράδοσης δεδομένων χρηστών της Google

Οι κυβερνήσεις προέβησαν σε αιτήματα πρόσβασης σε δεδομένα αναζητήσεων από την Google περισσότερες από 25.000 φορές στους έξι πρώτους μήνες του 2013, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του διαδικτυακού κολοσσού.

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από την Google ως μέρος της εξαμηνιαίας έκθεσης διαφάνειας της εταιρείας δείχνουν ότι τα κυβερνητικά αιτήματα αυξήθηκαν από 21.389 σε 25.879 μεταξύ του δεύτερου μισού του έτους 2012 και του πρώτου μισού του 2013.

Συνολικά, 42,500 λογαριασμοί χρηστών στοχοποιήθηκαν, με την Google να παραδέχεται ότι το 65 τοις εκατό των κυβερνητικών αιτημάτων οδήγησαν στην «παράδοση» δεδομένων χρηστών. Αυτό δείχνει ότι τουλάχιστον 16.770 λογαριασμοί χρηστών «παραδόθηκαν» στις κυβερνητικές αρχές ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει ακόμη και τους 27.000 λογαριασμούς.
Πάντως, ενώ ο αριθμός των αιτημάτων των κυβερνήσεων για την πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών αυξήθηκε κατά πολύ, η ίδια η Google αναφέρει ότι η συμμόρφωσή της στα κυβερνητικά αιτήματα «βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε να παράγει δεδομένα για τη συχνότητα που παραδίδει πληροφορίες – προσωπικά δεδομένα των χρηστών της».
Συνολικά, ο αριθμός των (κυβερνητικών) αιτημάτων που ελήφθησαν από την Google είναι πλέον διπλάσιος από αυτόν του πρώτου μισού του έτους 2009 (σ.σ. pentapostagma.gr – 12.539) όταν και η Google ξεκίνησε να δημοσιεύσει τα στατιστικά στοιχεία των αιτήσεων από τις κυβερνητικές αρχές για την παράδοση δεδομένων χρηστών – και όλα αυτά εν μέσω των συνεχόμενων αποκαλύψεων Snowden για το σκάνδαλο PRISM της NSA.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Η.Π.Α κυριάρχησαν στην λίστα των κυβερνήσεων με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων προς την Google:
  • ΗΠΑ: 10.918 αιτήματα – το 83 τοις εκατό οδήγησαν σε μερική «παράδοση» δεδομένων.
  • Ινδία: 2.691 αιτήματα – το 64 τοις εκατό οδήγησαν σε παράδοση δεδομένων λογαριασμών χρηστών
  • Γερμανία: 2.311 αιτήματα – το 48 τοις εκατό οδήγησαν σε μερική παράδοση δεδομένων λογαριασμών χρηστών.
  • Γαλλία: 2.011 αιτήματα – 49 τοις εκατό οδήγησαν σε μερική παράδοση δεδομένων.
  • Μεγάλη Βρετανία: 1.274 αιτήματα – το 67 τοις εκατό οδήγησαν σε μερική παράδοση δεδομένων.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s