Επανασυνδέουν το ρεύμα μόνοι τους περίπου 35.000 καταναλωτές τον χρόνο

Επανασυνδέουν το ρεύμα μόνοι τους περίπου 35.000 καταναλωτές τον χρόνο

Εκτός ελέγχου είναι πλέον οι παράνομες επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας περίπου 35.000 καταναλωτές τον χρόνο επανασυνδέουν το ρεύμα μόνοι τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης κ. Γιώργος Κόλλιας, περιγράφει ένα εκτεταμένο φαινόμενο παρανομιών στο δίκτυο και στους μετρητές που εκτός του κόστους που προκαλεί στην εταιρεία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους παραβάτες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται αύξηση των αποκοπών συνδέσεων την περίοδο της κρίσης κατά 10% περίπου. Προ κρίσης ο αριθμός των αποκοπών σε ετήσια βάση έφτανε τις 300.000 ετησίως και σήμερα φτάνει τις 350.000, εκ των οποίων το 60% αντιστοιχεί σε νοικοκυριά. Από αυτές το 60% (210 χιλιάδες περίπου) επανασυνδέεται, ενώ ένα ποσοστό 10% καταφεύγει στην παράνομη επαναφορά. Η κρίση έχει επηρεάσει και τις νέες συνδέσεις, οι οποίες από 100.000 ετησίως έχουν πέσει στις 40.000 την τελευταία διετία.

Πως χτυπούν οι κλέφτες των μετασχηματιστικών

Οι συμμορίες «χτυπάνε» κυρίως το βράδυ σε απομονωμένες περιοχές, αδειάζουν τα κουτιά των μετασχηματιστών και παίρνουν τον χαλκό για να τον πουλήσουν στην αγορά. Στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ περιγράφουν σκηνές συμμοριών που βγαίνουν τη νύχτα ακόμη και με όπλα για το «κυνήγι του χαλκού» Σε περιπτώσεις που ο μετασχηματιστής βρίσκεται πάνω σε κολόνα και δεν τον φτάνουν δεν παραιτούνται αλλά τη γκρεμίζουν, για να πέσει κάτω και να πάρουν τον χαλκό, τονίζουν. «Διαχειριζόμαστε περίπου 155.000 μετασχηματιστές και όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε την κατάσταση» τονίζει ο κ. Κόλλιας.

iefimerida

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s