Απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων – Καταργείται το “μαξιλάρι” του 5%

Απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων - Καταργείται το “μαξιλάρι” του 5%

– Πλήρη απελευθέρωση θέλουν τρόικα και μεγάλες επιχειρήσεις
– Απολύσεις δίχως όριο εάν ισχύσει η κατάργηση του 5% που ισχύει σήμερα
– “Ξεπερασμένο” χαρακτήρισε ο υπουργός το νόμο για τιςαπολύσεις ανοίγοντας παράθυρο
– Κρυφό σχέδιο για αύξηση των απολύσεων από το 5% στο 10%

Όλα είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας στη Βουλή.
Ο κ. Κεγκέρογλου χαρακτήρισε το ισχύον πλαίσιο ξεπερασμένο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εγκλωβίζει τους εργαζόμενους!
Ουσιαστικά φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τις απαιτήσεις της τρόικας που για ακόμη μια φορά, όπως άλλωστε και στο θέμα των αποζημιώσεων, φαίνεται να πράττουν ακριβώς ότι επιβάλλει το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Επί της ουσίας μέσω μνημονίου από την Ελλάδα ζητείται αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο που απαγορεύει απολύσεις περισσότερες από το 5% του συνόλου των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 ως 150 άτομα.
Με το ισχύον πλαίσιο έξι απολύσεις θεωρούνται ομαδική απόλυση και χρειάζεται την άδεια του κράτους η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ποτέ.
Έτσι η τρόικα πιέζει αυτό να αλλάξει και επί της ουσίας να απελευθερωθούν οι απολύσεις προς όφελος των επιχειρήσεων οι οποίες ήδη έχουν πετύχει και τη μείωση αλλά και σε δόσεις καταβολή της αποζημίωσης που παίρνουν οι απολυμένοι.
Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε πως πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία με την οποία μια επιχείρηση υποβάλει αίτημα για ομαδικές απολύσεις σε συνδυασμό με την επίκληση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήδη μελετάται ένα σχέδιο απελευθέρωσης…
Όλο αυτό βέβαια από την πλευρά της κυβέρνησης και την τρόικας δεν ονομάζεται απελευθέρωση των απολύσεων, αλλά διευκόλυνση της κινητικότητας των εργαζόμενων στην αγορά εργασίας.
Με λίγα λόγια μετά τις μειώσεις μισθών και τις … διευκολύνσεις στις αποζημιώσεις έρχεται και η διευκόλυνση των απολύσεων. Δημιουργείται ένα πλαίσιο πλήρους αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους με τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν φθηνά και κατά το δοκούν.

πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s