Ιστορική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Χασάν Ρουχανί.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama με το νέο πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. 

«Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Αμερικής και Ιράν μετά το 1979 καταδεικνύει την μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί αφετηρία να προχωρήσουμε μπροστά σε μία νέα προοπτική μακριά από το δύσκολο παρελθόν» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως «αν και θα υπάρξουν σημαντικά εμπόδια και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε σε μία δίκαιη και κατανοητή λύση». Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, την οποία επιβεβαίωσε και η Τεχεράνη, έγινε ενώ ο Ιρανός πρόεδρος κατευθυνόταν προς το διεθνές αεροδρόμιο J. F. Κennedy. Eίχαν προηγηθεί συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας (5+1) με τον Ιρανό ομόλογό τους, Javad Zarif, καθώς και κατ΄ιδίαν συνομιλία του τελευταίου με τον υπουργό Εξωτερικών John Kerry, την πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.Μετά από τη συνάντηση, Aμερικανοί και Iρανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, ωστόσο και οι δύο πλευρές δεν εφησυχάζουν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν ότι θα χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο πάνω στο ζήτημα και το Ιράν να επιμένει για γρήγορη ανακούφιση από τις κυρώσεις. «Εχουμε μία ιστορική ευκαιρία για να διευθετήσουμε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, αλλά οι χώρες της ομάδας των πέντε οφείλουν να προσαρμόσουν τη στάση τους ώστε να συμβαδίζει με τη νέα ιρανική προσέγγιση», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος από τη σελίδα του στο Facebook προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική αισιοδοξία ως προς τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης (σ.σ. η Τεχεράνη επέτρεψε προ εβδομάδος για πρώτη φορά από το 2009 την πρόσβαση στα δύο μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Τwitter.)

View image on Twitter

Συνεχίζοντας την «επίθεση γοητείας», που ξεκίνησε με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού, ο Rouhani δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washingto Post πως το Ιράν επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις μέσα σε διάστημα τριών με έξι μηνών, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την ομιλία Obama στα Ηνωμένα Εθνη και για τη συγχαρητήρια επιστολή που του απέστειλε επί τη αναλήψει των καθηκόντων του.

πηγη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s