Νυν υπέρ πάντων οι πελάτες…

1) Νυν υπέρ πάντων οι πελάτες…

Η είδηση που δημοσίευσε χθες το Capital.gr είναι σαφής: «Σχέδιο διάσωσης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και των περίπου 35.000 που περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να το καταθέσει στην Τρόικα των δανειστών.

Η ύστατη αυτή προσπάθεια, αφορά στον περιορισμό της μείωσης που εκ των πραγμάτων θα υποστούν στο εφάπαξ τους οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν από το δημόσιο. Ήδη, χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παραδέχθηκε ότι επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης των ασφαλισμένων από τις μεγάλες περικοπές που έρχονται….».

Ο κ. Βρούτσης διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τις συντάξεις. Ο υπουργός φαίνεται πως δεν γνωρίζει αριθμητική.

Έχουμε περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχους οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 4,4 εκατ. συντάξεις. Αν προσθέσουμε και τους ανέργους αθροίζουμε πάνω από 4 εκατ. ανθρώπους.

Ταυτόχρονα όσοι έχουν εργασία μόλις ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. και αν αφαιρέσουμε τους εργαζομένους στο δημόσιο (με το γνωστό επίπεδο ανταπόδοσης) ή αμείβονται από το δημόσιο δια της τεθλασμένης τότε οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, τον μόνο πυλώνα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την καθίζηση, είναι αρκετά λιγότεροι από 3 εκατ.

Σε μια περίοδο που οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα επίσημα πλησιάζουν το 1,5 εκατ. και ανεπίσημα το ξεπερνούν, ο υπουργός νοιάζεται πως δεν θα μειωθούν τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή αυτών που διόριζε το άρρωστο πελατειακό πολιτικό σύστημα που μας κυβερνά και το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα.

Το πελατειακό κράτος συντηρεί και 200.000 συνταξιούχους οι οποίοι είναι κάτω των 55 ετών. Προφανώς δεν πρόκειται για συνταξιούχους του ΙΚΑ Περάματος και της Αμφιάλης, καθώς τέτοιες συντάξεις μοιράζουν κυρίως φωτογραφικά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους ευδοκίμως υπηρετήσαντες στο συνδικαλιστικό παρακράτος του πελατειακού κράτους…

Η κυβέρνηση προτιμά να μη μειώσει τα εφάπαξ και να αναστείλει τις παράλογες συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα καθυστερεί την επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις για πάνω από 400 μέρες.

Προτιμά δηλαδή να βάζει λουκέτα στον ιδιωτικό τομέα για να διατηρεί την δεξαμενή των πελατών του δημοσίου. Με άλλα λόγια συνεχίζει να πριονίζει το δένδρο πάνω στο κλαδί στο οποίο στηρίζεται η ίδια και οι πελάτες της.

Είναι προφανές πως αυτοκτονεί και μαζί με την αντιπολίτευση συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά της απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος.

2) Το πλεόνασμα της υποκρισίας

Προχθές το υπουργείο των Οικονομικών ανακοίνωσε πρωτογενές  πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Αν αφαιρέσουμε το 1,5 δισ. των τόκων που μας επέστρεψε η ΕΚΤ, το ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες και τις επιστροφές φόρων ίσως να έχουμε τελικά πρωτογενές έλλειμμα. Βλέπε: Το πλεόνασμα της υποκρισίας

3) Αμφισβήτηση πλεονάσματος

Έγγραφα πρόσφατα, αμφισβητώντας το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που παρουσιάστηκε, για την αξιοπιστία των στοιχείων που λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση στον υπολογισμό. Ένα απ΄αυτά είναι οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που κατέπεσαν.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s