Επανέρχεται το αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με τον πρόεδρο της αρμόδιας Διεθνούς Επιτροπής, Ντέιβιντ Χιλ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο μήνες ο υπουργός είχε στο Παρίσι συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, στη διάρκεια της οποίας επανέφερε το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ύστερα από πρόταση του κ. Παναγιωτόπουλου, η κα Μπόκοβα δέχθηκε να ασκήσει την προσωπική και θεσμική επιρροή της και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αξιοποιηθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης προς τον σκοπό αυτό.

Την επαναφορά του αιτήματος της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην επικαιρότητα ακολούθησε η σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον κ. Χιλ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συζήτησε μαζί του για την αναγκαιότητα μιας κοινής στρατηγικής μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης, των επιτροπών και άλλων διεθνών φορέων που έχουν ως επίκεντρο τον πολιτισμό.

Οι δυο συζητητές ανέτρεξαν στο ιστορικό της ελληνικής διεκδίκησης και συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να ανανεωθεί και να ενταθεί σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής διαβεβαίωσε τον κ. Παναγιωτόπουλο ότι όλες οι επιτροπές θα υποστηρίξουν την ελληνική πολιτεία στην πορεία που εκείνη θα επιλέξει.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα ενόψει της Διεθνούς Σύσκεψης των επιτροπών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου. Ο υπουργός ανανέωσε το ραντεβού του με τον κ. Χιλ για αυτή την ημερομηνία, καθώς θα παρευρεθεί και ο ίδιος στη σύσκεψη αυτή για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει πάντοτε για την Ελλάδα το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

kathimerini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s