Λύση τώρα στο πρόβλημα διαθεσιμότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Του Απόστολου Λακασά

Το Μέγαρο Μαξίμου καλεί τον υπουργό Παιδείας να δώσει λύση στο πρόβλημα αδυναμίας του υπουργείου του να συνδράμει με 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ στο κύμα διαθεσιμότητας. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», είναι το μήνυμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προσδοκώντας στη συνεργασία των πρυτάνεων, διαπραγματεύεται «ισοσκελισμό» κινητικότητας – διαθεσιμότητας και την κάλυψη, σε δεύτερο χρόνο, των κενών θέσεων που εμφανίζουν τα ΑΕΙ. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνει από το υπουργείο.

Σε μονομερείς αποφάσεις οδηγείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως προς την επιλογή των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Το αδιέξοδο που είχε διαφανεί εδώ και καιρό – λόγω της απροθυμίας των ΑΕΙ να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους και να ορίσουν αριθμό διοικητικών υπαλλήλων που πλεονάζουν- επισημοποιήθηκε χθες, μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχαν από το υπ. Παιδείας τα ΑΕΙ να στείλουν τα σχετικά στοιχεία. Τα ΑΕΙ έστειλαν μεν αξιολογήσεις, οι οποίες όμως αποφαίνονται ότι υπάρχει έλλειμμα σε διοικητικούς υπαλλήλους και όχι πλεόνασμα, όπως υποστηρίζει το υπ. Παιδείας. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων, καθώς η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι έκρυθμη. Ενδεικτικά, εκτός από την πενθήμερη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, χθες άρχισαν και κινήσεις για καταλήψεις σχολών από φοιτητές. Επίσης, η ομοσπονδία διδασκόντων στα ΤΕΙ προχωρά σε απεργία αύριο, ενώ για αύριο και την Πέμπτη ανέστειλε τη λειτουργία του το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Ειδικότερα, τα πανεπιστήμια δηλώνουν ότι τα πλεονάσματα σε διοικητικούς υπαλλήλους προκύπτουν όχι με βάση τα κριτήρια που θέτουν τα ίδια τα ΑΕΙ αλλά με βάση τους δείκτες αξιολόγησης που όρισε το υπ. Παιδείας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η έκθεση του Παν. Αθηνών δείχνει ότι ενώ το ίδρυμα έχει 1.317 διοικητικούς υπαλλήλους, με βάση τους δείκτες του υπ. Παιδείας πρέπει να έχει 1.917 διοικητικούς υπαλλήλους. Δηλαδή, λείπουν 600 διοικητικοί υπάλληλοι! Επίσης η αναλογία μη διδακτικού προσωπικού/φοιτητών στο Παν. Αθηνών είναι 1,66 ανά 100 φοιτητές, ενώ η μέση αναλογία στα πανεπιστήμια της Βρετανίας είναι 7,9 προς 100, και των ΗΠΑ 9,5 προς 100.

Επειτα απ’ όλα αυτά, το υπ. Παιδείας θα προχωρήσει μονομερώς στον ορισμό του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων ανά ΑΕΙ που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Κατά πληροφορίες θα πληγούν περί τα οκτώ ιδρύματα και κυρίως το Παν. Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ, για τα οποία κρίνεται ότι υπάρχει υπέρμετρα μεγάλος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων.

Βέβαια, τα ιδρύματα δεν αναμένεται να συναινέσουν ούτε και αν υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι οι πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι θα απορροφηθούν από άλλα πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Ετσι, η ένταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συνεχισθεί, και θεωρείται πιθανό να υπάρξουν προσπάθειες για καταλήψεις σχολών από φοιτητές, έστω κι αν προς το παρόν αυτό είναι δύσκολο, καθώς όλοι θεωρούν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτική, πάντως, είναι η ανακοίνωση που υπογράφεται από την απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων στο Παν. Αθηνών και τους φοιτητικούς συλλόγους του Φαρμακευτικού, του Βιολογικού και του Φυσικού του Παν. Αθηνών, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ως εργαζόμενοι συνεχίζουμε την περιφρούρηση της απεργιακής μας κινητοποίησης και ως φοιτητές προχωράμε σε καταλήψεις και συμμετέχουμε ενεργά στην απεργιακή περιφρούρηση και σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών μας συλλόγων».

kathimerini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s